Hele tre elevteams fra EUC Nordvestsjælland deltog, da årets DM i Entreprenørskab blev afholdt i Industriens Hus. De havde kvalificeret sig med deres idéer og virksomheder ved det regionale mesterskab tidligere på året, hvor de var oppe imod andre dygtige gymnasieelever.

Tre hold med
Det var de også ved DM. Her var konkurrencen bare blevet skærpet yderligere. Nu var kun de bedste tilbage. I alt 42 hold med nogle af de mest innovative gymnasieelever, som Danmark kan mønstre. Heriblandt vores tre deltagende hold:

  • Sascha Holmblad og Cecilie Lund, EUX Business (LUNDBLAD)
  • Matilde og Laura de Boer, hhv. HHX på Slotshaven og STX (dB Rabalder)
  • Benjamin, Benjamin og Silas, HHX på Slotshaven (MySize)

I ugerne op mod DM havde de alle knoklet på livet løs for at få deres stande, pitches og præsentationer til at sidde lige i skabet, ligesom de også havde arbejdet hårdt på den rapport, de skulle lave som en del af konkurrencen også.

Det betød, at alle tre hold var helt klar, da det gik løs onsdag 24. april i Industriens Hus.

Klar fra morgenstunden
Her havde de mange deltagere fra morgenstunden klargjort deres stande, så de var klar til både dommere og andre besøgende senere på dagen, inden den stod på dagens første større opgave: en fire minutters scenepræsentation.

Foran en pakket sal med dommere, undervisere og de andre deltagere skulle holdene ét efter ét på scenen for at fortælle om deres virksomhed, idé og visioner. Ikke nogen nem opgave. Og så på maksimalt fire minutter.

Men både LUNDBLAD, dB Rabalder og MySize leverede stærke præsentationer og holdt sig flot inden for tidsgrænsen, hvor de nåede omkring eksempelvis økonomi og fremtidsplaner.

LUNDBLAD på scenen.

Dommerne var rundt
Senere stod den på interviews ved standene, hvor holdene blev gået på klingen af dommerne, der ville vide alt muligt (og umuligt) om deres idéer og virksomheder. Det klarede eleverne fra EUC Nordvestsjælland også flot. Og efterfølgende kunne de også fortælle, at de havde nydt den noget anderledes skoledag, hvor de for alvor kunne lære i praksis.

– Det har været en rigtig spændende og en god oplevelse, lød det blandt andet fra LUNDBLAD, der har opfundet et særligt vegansk duftlys af soja, inden de fortsatte:

– Vi startede med scenepræsentationen, hvor vi skulle holde vores pitch foran vel 100-150 mennesker.

– Det var ret nervepirrende, fordi der var så mange mennesker, men det gik godt, og vi fik sagt det, som vi skulle.

Matilde og Laura foran deres stand.

Musik skal høres sammen i Udkantsdanmark
Også hos dB Rabalder havde søskendeparret de Boer haft en dag, de sent vil glemme.

– Det har været virkelig spændende og vildt. Det er et helt andet miljø pludselig at være en del af, men det har bare været fedt.

– Vi har været iblandt en masse unge kreative mennesker og fede idéer, så vi er også blevet meget inspireret af at se på de andre stande.

– Og så har det selvfølgelig været fedt at fortælle om vores idé, fortalte Matilde og Laura, hvis virksomhed laver særlige musikarrangementer i Udkantsdanmark.

– Vi har en lidt anderledes idé, hvor vores handler om social værdi, men det er fedt at komme med noget andet og se, hvor godt folk har taget imod det.

Matilde tegner og fortæller under standinterviewet.

Klæd dig selv på digitalt
Hos vores sidste elevteam – de tre drenge fra 2.F på Slotshaven, som har udtænkt en særlig software til hjælp ved onlinekøb af tøj – var begejstringen også stor.

– Det har været spændende, og vi har fået en masse ny viden og sparring i forhold til, hvordan vi skal gå videre med vores projekt.

– Vi har oplevet en masse interesse fra mange forskellige mennesker. Blandt andet dommerne, som gav udtryk for, at de gerne ville prøve det, og også Nordea.

Fra venstre er det: Benjamin, Benjamin og Silas.

Afsluttet med fest
Danmarksmesterskabet blev afsluttet med de såkaldt lukkede dommerinterviews, som i modsætning til standinterviewsene tidligere på dagen blev afholdt for lukkede døre. Så dommerne kunne få endnu mere at vide om detaljer, tal og så videre ved de i alt 42 virksomheder.

Intet DM uden en selfiestation.

Det betød også, at det var en lang dag i det københavnske for vores elever, som dog kunne afslutte dagen på den bedst tænkelige måde: med gallamiddag øverst i Industriens Hus sammen med de andre deltagere og udsigt over hele København.

Thea, Sascha, Cecilie og deres underviser Søren på toppen af Industriens Hus.

De endelige vindere ved DM blev eleverne bag Hush-Hush Underwear, som har udviklet en bh med to lommer, hvor piger og kvinder diskret kan opbevare hygiejnebind. De kan nu se frem til at skulle deltage ved EM.