I uge 9 blev EM-kvalifikationerne for bygningsstruktører skudt i gang i vores struktørhal i Audebo, hvor fire af Danmarks allerbedste struktørlærlinge kæmpede om en plads til Euroskills indenfor struktørfaget.

Deltagerne i EM-kvalifikationerne var sidste års vindere af DM i Skills i struktørfaget Marc Fonnesbæk og Peter Skammelsen fra AMU Nordjylland og dette års vindere fra Mercantec i Viborg Glenn Ebdrup og Mads Borup Kristensen.

Euroskills bliver afholdt hvert andet år, i lige år, og er europamesterskaberne for erhvervsuddannelser og unge håndværkere.

De fire struktørlærlinge var i Audebo, da vores dygtige struktørfaglærer og landstræner for struktørfaget Thomas Hagen står for at afholde EM-kvalifikationerne sammen med repræsentanten fra det faglige udvalg John Wass og Kenneth Schjøtt, som også er landstræner for faget.

En masse udfordringer
Og de stærke lærlinge fik virkelig deres sag for – det var noget af en opgave, de skulle i gang med.

De skulle nemlig arbejde i par ligesom til DM i Skills og på 12 timer løse en forskallingsopgave og en større armeringsopgave, hvor de skulle vise deres allerfineste håndværk. Under de 12 timer blev deres talent sat på prøve, da der kom ændringer og tilføjelser til de to opgaver, de havde fået. Så blev lærlingene nødt til at justere deres tidsplan og arbejde – men det tog de i stiv arm. Opgaveløsningen skulle nemlig afspejle virkeligheden, hvor arbejderne ikke altid kan følge den plan, de får uddelt i starten af arbejdet. Det samme vil og gøre sig gældende til Euroskills, hvor dommerne under mesterskabet kan ændre opgaven på selve dagen med op til 30%.

Tid til at bedømme arbejdet
Da de 12 timer var gået, forlod eleverne struktørhalle, og dommerpanelet kom ind. Dommerpanelet bestod af Jørgen Aaes-Jørgensen, Euroskills- og Worldskills-dommer, og de to DM i Skills-dommere Peter Rasmussen og Johnny Villadsen.

Dommerne studerede begge slutprodukter nøje og fandt både målestok, vinkelmåler og plantegninger. De så, om målene på opgaverne passede med tegningen, som eleverne havde fået. De så på finish’en af slutprodukterne og vurderede, hvordan eleverne havde løst de udfordringer, de var stødt på ved opgaveløsningen.

Stort tillykke til
Efter en nøje og omhyggelig vurdering af begge opgaver fandt dommerne frem til, hvem der havde leveret det bedste produkt – og det blev lærlingene fra Mercantec Glenn og Mads. Begge skal dyste i Euroskills i Østrig senere i år.

Det er vores landstræner Thomas Hagen der vil stå for at forberede og træne lærlingene til mesterskabet sammen med Kenneth Schjøtt.

Vi ønsker dem begge stort tillykke og held og lykke til europamesterskabet.