En tandklinikassistent arbejder i en tandlægeklinik og hjælper til med alt både i forbindelser med patientundersøgelser, men også patientpleje. Som tandklinikassistent skal du derfor interessere dig for sundhed men også være serviceminded. Du skal trives med mange forskellige opgaver alt fra at tage telefonen, hygiejne, assistere ved undersøgelser, tage dig af patienter og få dem til at føle sig trygge.
På uddannelsen lærer du f.eks. at tage røntgenbilleder og rådgive patienten om hvordan de passer på deres tænder og undgår tandsygdomme.
På EUC Nordvestsjælland har vi kun grundforløbet til tandklinikassistenten. Hovedforløbet kan læses i København eller på EUC Sjælland i Næstved.
Forløb/varighed
3 år og 6 mdr. (Fordelingen mellem skole og praktik på hovedforløbet er vejledende).
Grundforløb 1 (20 uger)
Grundforløb 2 (20 uger)
Hovedforløb (skole)
Praktik
Som tandklinikassistent skal du have følgende grundfag:
- Psykologi E-niveau
- Naturfag F-niveau
Her er en lille grafik, som forklarer niveauerne på grundfagene:
På EUC Nordvestsjælland har vi et praktikcenter, der hjælper dig med det juridiske og administrative, der er forbundet med at indgå en uddannelsesaftale med en virksomhed.
Når du har en læreplads får du elevløn af virksomheden – både mens du er ude i virksomheden og mens du er på skole. Virksomheden får refunderet den løn de udbetaler til dig, mens du er på skole.
Nyttige links:
- www.praktikpladsen.dk
- www.elevplads.dk
- www.elevportalen.dk
- www.elev-jobs.dk
- www.gtilp.dk
- www.jobindex.dk
- www.ofir.dk
Skolepraktik og uddannelsesgaranti
Hvis du kommer i den situation, at du ikke kan finde en læreplads, kan du komme i skolepraktik hvis du opfylder kriterierne. Kriterierne er, at du skal have været aktivt lærepladssøgende, du skal have bestået din grundforløbsprøve og nødvendige certifikatkurser. Praktikcenteret er ansvarlig for skolepraktikken.
Når du er i skolepraktik får du skolepraktikydelse.
Det er ikke muligt at tage eux på tandklinikassistenten på EUC Nordvestsjælland.
Det er muligt at tage uddannelsen som ny mesterlære. Det betyder, at du i stedet for at tage grundforløbet på skole, tager det ude i en virksomhed. Det er altså en rigtig god mulighed for dig, der gerne vil hurtigt ud og i gang med at arbejde.
Ønsker du at tage uddannelsen som ny mesterlære, skal du have en uddannelsesaftale inden du kan starte på uddannelsen.
Læs mere om ny mesterlære her.
Kommer du direkte fra 9. eller 10. klasse eller ét år derefter, skal du starte på en af vores fagretninger på grundforløb 1.
Læs mere om vores fagretninger her.
Har du en læreplads, kan du starte direkte på grundforløb 2.
Når vi modtager din ansøgning vil du blive kaldt til samtale med en faglærer eller vejleder. Til samtalen skal du medbringe følgende:
- ATP udskrift (kan hentes på borger.dk)
- Folkeskolens afgangsbevis
Til samtalen bliver der lavet en vurdering af hvorvidt din uddannelse kan forkortes. Skolen kan også bede dig lave en praktisk prøve for at teste din kvalifikationer. Dette er ikke en prøve der afgør om du kan starte på uddannelsen, men udelukkende om din uddannelsestid kan afkortes.
Adgangskravene er gældende.
Når du starter på hovedforløbet får du elevløn, hvis du har en læreplads. Hvis du er i skolepraktik får du skolepraktikydelse.
Hvis du har brug for hjælp til at søge, skal du kontakte vejlederen.
På EUC Nordvestsjælland har vi et skolehjem. Skolehjemmet er forbeholdt elever der kommer langvejs fra eller af sociale, personlige eller økonomiske grunde ikke kan bo derhjemme. Ønsker du en skolehjemsplads, skal du tale med din vejleder om det.
Skolehjemmet ligger i Audebo.
Læs mere om Audebo skolehjem her.
Med en uddannelse som tandklinikassistent kan du få arbejde i en tandlægeklinik i enten det private eller offentlige. Det kan fx være i en skoletandpleje eller på en privat klinik.
Som tandklinikassistent har du mulighed for at videreuddanne dig på erhvervsakademiuddannelserne. Bemærk dog, at der kan være specifikke adgangskrav. Læs mere på www.ug.dk.