Fredag 1. juli 2022 kl. 12.30 var der ekstra store smil på EUC Nordvestsjælland afd. Audebo, da seks stilladsmontørelever endelig kunne kalde sig for svende.

I blandt de seks dygtige svende stod 37-årige Freja Thorup Kristiansen, som udover det velfortjente svendebrev og det skinnende stilladsmontørbælte også kunne tilføje titlen ”Danmarks første kvindelige stilladsmontør”.

Taget godt imod overalt
Det var dog ikke en titel, som Freja tænkte meget over, efter hun startede på uddannelsen:

”Inden jeg startede på uddannelsen, var det selvfølgelig spændende, hvordan jeg ville blive taget imod, både på skolen, i stilladsklubberne og ude i stilladsbranchen. Jeg tænkte især på, hvad folk mon ville sige her på skolen, men overalt hvor jeg har været er der blevet taget rigtig god imod mig”.

Hele holdet, som Freja har taget uddannelsen med, har også taget imod hende med åbne arme og det har gjort, at holdet har været sammentømret fra starten af og, at alle har hjulpet hinanden igennem de to år.

 
Vanvittig spændende branche
Nogle andre, der fra starten af også tog imod Freja på den bedste måde er firmaet Stillads Kompagniet og især firmaets chef Gert Andersen.

Da Freja mødte Gert, arbejdede hun på en tankstation og var ikke sikker på, hvilken branche hun ville arbejde i. Men efter en del snakke med montørerne fra Stillads Kompagniet igennem årerne, og en tur med ud på en byggeplads var Freja solgt og derfra gik det stærkt. Og siden den dag har Freja ikke været i tvivl om, at hun har fundet sin rette hylde:

”Jeg synes, at stilladsbranchen er vanvittig spændende og herrefed. Jeg er så glad for, at jeg fik lov til at komme med ud og prøve det og, at jeg efterfølgende fik lov til at starte på stilladsmontøruddannelsen på EUC, som lærling hos Stillads Kompagniet. Det er helt sikkert, det rigtige sted jeg nu er havnet”.

En kvinde i en mandsdomineret branche
Som mange nok er bekendt med, er stilladsarbejde både et tungt og hårdt arbejde, og som kvinde skal man selvfølgelig være indstillet på dette. Derudover skal man også være indstillet på den ”tone”, der er dominerende på byggepladserne, men for Freja har dette aldrig været et problem:

”Det handler bare om at sige fra, hvis nogen går over ens grænser, men det har ikke været nødvendigt indtil videre. Men det gælder jo for alle. Man skal selvfølgelig kunne ta’ noget pis, og give noget igen, og ikke ta’ det hele så højtideligt”.

Hvis man dog som kvinde drømmer om et fysisk arbejde, i en spændende og udviklende branche og man godt kan lide at gå i seng om aftenen og kunne mærke, at man virkelig har brugt sin krop i løbet af dagen, så er stilladsmontør vejen frem.

 
Særdeles veludført svendeprøve
Da Freja endelig fik sit bælte og sit svendebrev fredag eftermiddag var hun tydeligt både glad og lettet, og samtidig glædet hun sig til at komme på arbejde igen:

”Jeg har været glad for at tage uddannelsen på EUC Nordvestsjælland afd. Audebo. Vi har haft gode lærere, som har gjort meget ud af, at vi forstår hvad vi skal lære, og ikke bare at få os igennem”.

At Freja er blevet dygtigere kunne både ses i hendes svendeprøve og i den flotte anerkendelse hun fik oveni, nemlig ”særdeles veludført”, der er den højeste anerkendelse inden for stilladsmontøruddannelsen. Da det er den højeste anerkendelse, er det også sjældent, at den gives til svende. Derfor var smilet også ekstra stort hos Freja og de mange fremmødte familiemedlemmer og faglærere.

Vi ønsker Freja, og de fem andre stilladsmontørsvende, et stort tillykke med den flotte svendeprøve og vi glæder os til at følge dem alle sammen i fremtiden.