Knap 200 glade elever og deres lærere fejrede fredag 11. januar, at eleverne har gennemført første del af deres uddannelse – nemlig grundforløb 1. Et grundforløb, eleverne bruger til at blive klar på, hvilken branche de gerne vil uddanne sig indenfor.

Har læret meget
Blandt eleverne var to seje piger – som de eneste blandt alle drengene. Lykke Jørgensen, som startede grundforløb 1 efter 10. klasse, og Natalie Vithøft Jensen, som startede sin ungdomsuddannelse efter 9. klasse. Både Lykke og Natalie har været rigtig glade for at gå på EUC Nordvestsjælland, og det har intet betydet, at de har været de eneste piger i klassen.

– Det har været rigtig spændende, og jeg har lært meget mere, end jeg gjorde i folkeskolen. Jeg har fået nye venner, og der har ikke været så meget drama. Drengene er lette at snakke med, forklarer Natalie, som gerne vil være murer.

Det handler om eleverne
Også Lykke har nydt de godt og vel 20 uger på grundforløb 1.

– Det har været fedt at gå her. Lærerne tænker mere på os og siger ikke, at vi bare skal lave det og det. De interesserer sig mere for os, lyder det fra Lykke, som har planer om at blive procesoperatør.

Det særlige ved grundforløb 1 er, at elever med mange forskellige uddannelsesdrømme er samlet, og dermed kan de lære af hinanden og få afprøvet flere fag, inden de går i gang med en konkret erhvervsuddannelse.

En anden af eleverne, der har gjort dette, er Lukas Lykke Sørensen, der nu skal fortsætte som tagdækker. Han hæfter sig ved den matematiske som noget af det fedeste – fordi han har haft mulighed for at bruge det i praksis.

– Vi skulle bygge et legehus. Vi tegnede firkanter og trekanter, og så brugte vi Pythagoras’ formler til at regne ud, om linjerne var helt lige, husker han.

Philip Antonsen (tv.) og Carl-Emil Hansen sammen med deres velvoksne højttaler.

En højttaler klar til brug
Også Philip Antonsen (smed) og Carl-Emil Hansen (lastvognschauffør) har for alvor prøvet fagene af ved at bygge noget selv. De har nemlig lavet deres egne højttalere.

– I undervisningen har vi kunnet designe vores egne produkter og bygge dem. Det behøvede ikke at være noget, som lærerne sagde, vi skulle lave, forklarer Philip.

Efter grundforløb 2 – om bare et halvt år – er eleverne klar til at fortsætte deres uddannelse ude i erhvervslivet, hvor de skal have en læreplads. En læreplads, som både åbner op for fast arbejde som faglært efter endt uddannelse, og også giver mulighed for at læse videre på kortere videregående uddannelser, professionsbacheloruddannelser eller på universitet, hvis man har valgt EUX-vejen. Med en erhvervsuddannelse får man altså ’to-i-en’ – en faglært uddannelse og muligheden for at læse videre, hvis det er det, man vil.