Hvad sker der med maden i et køkken, hvor der er dårlig håndhygiejne?

Det satte eleverne på grundforløb 2 på kokkeuddannelsen i Fårevejle sig for at undersøge. Inden vinterferien undersøgte eleverne, hvad der sker med toastbrød, når det bliver udsat for forskellige bakterier.

Det er et forsøg eleverne lavede i forbindelse med undervisningen i hygiejne. Eleverne fik forskellige skiver toastbrød, og så skulle de undersøge, hvad der sker med toastskiven, hvis de rør ved brødet uden at vaske hænder, når de har vasket hænder, og når de har sprittet deres hænder. Eleverne undersøgte også, hvad der sker med brødet, hvis det bl.a. kommer i kontakt med en iPad, deres telefon eller stilles på et bord, som ikke er vasket ordentligt.

Efterfølgende pakkede eleverne de forskellige toastskiver i plastposer, og noterede hvad toastskiven var blevet udsat for.

Vente, vente, vente

Efter vinterferien kunne eleverne studere hvordan de forskellige toastskiver har reageret i plastposen.

De toastbrød der var blevet rørt ved uden at vaske hænder, var blevet helt grønne af mug. Det samme gjaldt for de brød, der har været i kontakt med en iPad, telefon eller andet, som ikke er blevet vasket og desinficeret. De toastbrød som eleverne havde behandlet efter at have vasket hænder korrekt og sprittet deres hænder skete der ikke noget ved.

Forsøget har altså vist, at god håndhygiejne i et køkken er utrolig vigtigt.