Murere bygger på Holbæk Havn

Går du en tur ved havneområdet i Holbæk, ser du hurtigt, hvor smukt der er.

Og i fremtiden bliver der endnu mere at se på havnen med det kommende kystlivscenter, hvor unge kan lære om kystliv og prøve de håndværk, der knyttet sig til det, ligesom det på sigt er planen, at undervisere og formidlere skal kunne blive uddannet på centret.

Et af de første vigtige skridt i etablingeren af kystlivscentret har været byggeriet af en såkaldt barkegryde. Et byggeri, der næsten er færdigt, og som en række murer-elever på EUC Nordvestsjælland har stået bag.

Kunne nyde det flotte arbejde
Tirsdag 10. april 2018 var to af disse – Daniel Larsen og Thomas Nielsen – til stede på Holbæk Gl. Havn, da barkegryden både blev vist frem i næsten-færdig form og blev taget i brug af repræsentanter fra Vikingeskibsmuseet i Roskilde, der er inde over projektet sammen med Nationalmuseet.

Daniel og Thomas har været med til at lægge de sten, der i dag udgør den imponerende barkegryde, og det var tydeligt at mærke på dem, at de var stolte af arbejdet. Med god grund. Det arbejde kunne både de og de andre deltagere 10. april tage i nærmere øjesyn i den ældre del af Holbæk Havn, hvor både nye og ældre både og skibe svajer roligt på vandoverfladen bag barkegryden.

Begge elever går i øjeblikket på hovedforløb 4 og kan efterhånden øjne svendebrevet i horisonten. De har været en del af projektet med barkegryden i et års tid, og de har virkelig nydt at bygge noget, der for alvor skal bruges.

– Det har været spændende og anderledes, lyder det med et smil fra Thomas, inden Daniel tilføjer:

– Det med, at vi har kunnet gå og tænke over, hvad det skulle bruges til en dag, og hvordan det kommer til at se ud – det har været rigtig sjovt at være en del af.

– Der var lagt fundament, da vi kom til, men så har vi været med lige siden, siger de begge med tydelig stolthed i stemmen.

Ville bare være med
Da muligheden for at være med til at bygge barkegryden opstod for godt et år siden, var både Daniel og Thomas hurtige til at slå til.

– Vi hørte, at de skulle bruge nogle elever til at mure hernede, og så meldte vi os, fordi det lød spændende.

– Det viste det sig også at være – både spændende og sjovt. Især det der med, at det bliver stående og ikke bare skal rives ned igen. Når du går en tur i Holbæk, kan du kigge på det. Også om 30 år.

– Så kan du ikke lade være med at tænke: ‘Det der har jeg været med til at bygge’.

Ikke nemt at mure
Det har til tider været en udfordring at være med for de to elever, da en barkegryde har nogle ganske særlige former, som ikke altid er lige nemme at få muret. Men den udfordring har de taget med oprejst pande, og dermed har de også lært noget nyt, som de kan bruge fremadrettet som murere.

– Barkegryden går op i en spids, og det er ikke noget, du normalt laver som murer. Det kræver lidt at få det til at passe, og der var især forarbejdet svært, forklarer Thomas.

– Men da vi kom ordentligt i gang med det, var det egentlig ikke så svært igen, husker Daniel.

Nu fortsætter det sidste arbejde med barkegryden, inden den står helt klar. Pudsning, sokkelarbejde og så videre. Det bliver dog uden Daniel og Thomas, da de er så langt i deres uddannelse, at de til september skal op til den endelige svendeprøve. Men så fortsætter andre murere fra EUC Nordvestsjælland med arbejdet. Så barkegryden bliver færdig – og en fast del af kystlivscentret. Gerne de næste 30 år, så Daniel og Thomas kan nyde det, hvis de er forbi Holbæk Gl. Havn.