Det kræver lys i pæren at blive elektriker

I sidste uge udklækkede EUC Nordvestsjælland endnu et hold svende – denne gang på elektrikeruddannelsen. Men dette hold er et af det første svendehold efter flere nye tiltag i undervisningen, og det har betydet ekstraordinære resultater. 5 ud af 10 nye elektrikere bestod svendeprøven med et flot 12 tal og 2 af dem blev indstillet til fagets medalje, for en ekstra flot præstation.

Elektrikeruddannelsen har siden 2015 været igennem en rivende udvikling. I forbindelse med erhvervsuddannelses-reformen blev det besluttet, at alle erhvervsuddannelser skulle indeholde innovation. På elektrikeruddannelsen tog man dette til sig, og som resultat lavede man hele strukturen på uddannelsen om og lavede en ny type svendeprøve.

Innovation er vigtig i erhvervsuddannelserne. Det er arbejdet med innovation, der sikrer at vi bliver dygtigere til at finde nye og smartere løsninger i byggeriet og industrien. På elektrikeruddannelsen her på EUC Nordvestsjælland lærer vi eleverne at udfordre vanetanken og skabe merværdi for kunden. De skal kunne tænke selvstændigt og i holdbare smarte og fremtidssikrede løsninger”, siger Søren Leig Olsen uddannelsesleder på elektrikeruddannelsen på EUC Nordvestsjælland og tidligere chefkonsulent hos EVU.

Tidligere var der fire forskellige specialer på elektrikeruddannelsen, og svendeprøven var primært en praktisk prøve. Men i 2015 blev dette lavet om for alvor. I stedet for kun fire specialer, kan en elektriker nu vælge imellem 28 forskellige moduler som f.eks. design og styring af lys samt robot-elteknik. Det gør uddannelsen mere fleksibel. Svendeprøven blev også lavet om, så den nu primær er en teoretisk prøve, hvor eleverne testes i at finde den rigtige innovative løsning til en selvvalgt problemstilling.

Forestil dig, at du som elektriker installere en lyscensor i et klasselokale, sådan at lyset kun tænder, når der er nogen i rummet. Tænk hvis denne lyscensor kunne opfange, hvor mange mennesker der opholdt sig i rummet og samtidig kunne kobles til ventilationsanlægget. Så ville ventilationsanlægget få besked om at regulerer varmen efter antallet af mennesker i rummet. Eller rengøring kunne se, hvilke toiletter der havde været meget i brug og har brug for ekstra rengøring. Det er den type af innovationsøvelser vi laver på elektrikeruddannelsen nu, siger Søren Leig Olsen, ”og elever synes det er sjovt og meningsfuldt

For de nyudklækkede elektrikere har processen omkring svendeprøven været meget udfordrende og sjov: ”Jeg er sikker på vi bliver bedre elektrikere af at blive udfordret til at tænke ud af boksen i forhold til de løsninger vi skal finde. Vi skal jo ud på et arbejdsmarked nu, som forventer, at man kan tænke selv og løse komplicerede installationsopgaver på en smart og fremtidssikret måde. Den opgave føler jeg mig godt klædt på til”, siger Rasmus Rasmussen, der er en af de nye elektrikersvende.

Det er altså de hele tekniske løsninger, de fremtidssikrede løsninger, der nu bliver arbejdet med på elektrikeruddannelsen på EUC Nordvestsjælland. Den nye elektrikeruddannelse har også udfordret ledere og lærere til at tænke anderledes om undervisningen. Det har betydet flere ændringer f.eks. at eleverne tidligt introduceres til kravene for svendeprøven, så de allerede fra start lærer at tænke innovativt. Det flotte resultat fra gårsdagens svendeprøve, viser at man på EUC Nordvestsjælland er lykkedes med at implementere de nye tiltag og er med til at sikre de ti nye svende rigtig gode karrieremuligheder.