Ny fagretning med fokus på fødevarer og gartneri

8. august 2017 slog vi for første gang dørene op for den nye fagretning ’mad, ernæring, gartner og oplevelser’ i Fårevejle. Forløbet, der varer 20 uger, henvender sig til elever, der kommer direkte fra grundskolen, og som har lyst til at uddanne sig indenfor madverdenen og derfor har lyst til at prøve den verden af.

Der har i Nordvestsjælland længe manglet uddannelser indenfor mad og gartneri. Derfor er EUC Nordvestsjællands direktør Steffen Lund begejstret over endelig at kunne slå dørene op til dette nye uddannelsestilbud:

- Dette nye tilbud giver nye muligheder til unge i Nordvestsjælland og i særdeleshed Odsherred Kommune, hvor der kan være langt til nærmeste uddannelsestilbud. Med denne nye fagretning inden for mad og gartneri samt ernæringsassistentuddannelsen åbner vi op for, at flere unge med denne interesse bliver i lokalområdet.

Grundforløbet har beliggenhed i Fårevejle i Odsherred Kommune, som har en lang kulinarisk tradition, og derfor er placeringen helt i top. Lige uden for døren finder man de lokale råvarer, hvilket giver eleverne et unikt kendskab til lokale råvarer.

Bliv ernæringsassistent fra januar 2018
Samtidig med at eleverne kan starte på den nye fagretning, hvor de bl.a. skal lære om fremstilling af mad og dyrkningsmetoder, bliver det fra januar 2018 også muligt at starte på uddannelsen ernæringsassistent, som både åbner op i Holbæk og i Fårevejle. Ernæringsassitentuddannelsen kommer derfor til at ligge i naturlig forlængelse af den nystartede fagretning.

Elever med drømme
De nye elever på den nye fagretning, har været i gang i et stykke tid og har allerede nu en klar idé om, hvad de skal bagefter: 

- Jeg vil noget med mad og drømmer om at blive ernæringsassistent. På fagretningen laver vi mad og er på besøgsmarken, hvor vi planter grøntsager i vores egne kasser, siger elev Camilla West.

En anden elev drømmer om at blive kostvejleder, mens en tredje gerne vil være gartner:

 -Tidligere har jeg været i praktik hos en anlægsgartner og fandt ud af, at det er det, jeg skal. På den her fagretning er vi ude og plante forskellige ting sammen med en anlægsgartner, så det er meget relevant for mig, siger elev Daniel Petersen.

 På den måde er fagretningen et godt springbræt for de elever, som drømmer om at beskæftige sig med bl.a. fødevarer og gartneri. Helle Sonne, uddannelsesleder for grundforløbet og for 10. Klasse i Fårevejle, er ligeledes glad for den nye fagretning:

- Fagretningen er jo rigtig god til de elever, der har interesse for mad og gartneri. Vi har også flere elever, som har gået på 10. klasse MAD. Så det har givet god mening for dem, at de har kunnet fortsætte på en fagretning med de samme fag.

Mad_ernæring_gartneri_og_oplevelser.jpg