I april 2022 afholdes DM i Skills i Høng, og de, lad os kalde dem indledende runder, er allerede i gang. Her i efteråret afholdes der nemlig regionale mesterskaber i konkurrencefagene, hvor de endelige DM-deltagere skal findes.

Det betyder, at mange af vores elever skal i ilden og prøve at kvalificere sig til danmarksmesterskabet indenfor netop deres håndværk. Blandt de første er vores to tømrerelever, der begge går på første hovedforløb: 17-årige William Lauritsen fra Rølund Totalentreprise og 18-årige Lucas Søgaard fra Søgaard Entreprise.

Stolte over at skulle være med
De er blevet udvalgt af deres underviser for deres lovende talent, og derfor skal de repræsentere EUC Nordvestsjælland ved regionsmesterskabet.

Vi har fanget de to lovende elever til en kort snak om den spændende konkurrence, hvor arbejdet skal sidde lige i skabet og vurderes ned til sidste millimeter.

− Jeg er meget stolt over at skulle deltage faktisk, indleder Lucas.

− Ja, det bliver man – stolt over, at vores underviser Benny har set et potentiale i os. Og det bliver spændende at prøve at måle sig mod elever fra andre skoler, supplerer William.

Faren måtte ikke deltage – nu er Lucas med i stedet
Ved regionsmesterskabet har de 19 timer til opgaven, hvor eleverne arbejder på egen hånd og skal holde fokus.

− Det er en opgave, hvor vi både skal bruge hoved og hænder, når vi skal lave opsnøring og skære træet efter bogen – og så bliver vi bedømt på, hvor gode snittene er, er de enige om og fortsætter:

− Det skal nok blive hektisk og intenst, men det er fint nok – vi er klar på udfordringen, lyder det med et smil fra de to unge tømrere, inden Lucas runder snakken af:

− Da min far gik på skolen i sin tid, blev han også spurgt, om han ville være med til sådan et regionsmesterskab – men han var for gammel til det (man må ikke være over 23 år gammel, red.). Det var han ked af, men nu kan jeg så gøre det i stedet.

Et stort skulderklap at skulle være med
En anden talentfuld elev, der skal bære EUC Nordvestsjælland-logoet ved et regionalt mesterskab her midt i september, er den 22-årige auto-elev Kasper, der er i lære hos Automester Asnæs. Ham har vi også besøgt midt i forberedelserne til konkurrencen.

− Da jeg blev spurgt, om jeg ville være med, var jeg ikke i tvivl – det var et klart ja, forklarer Kasper blandt biler og motorer på vores afdeling i Holbæk.

− Det er fedt at skulle være med til. Jeg er den eneste elev fra auto, og det er fedt, at det er mig, der skal repræsentere både skolen og mit firma. Det er et stort skulderklap, forklarer Kasper, der ser frem til de to konkurrencedage.

Stort bare at være med
Her skal Kasper og de øvrige deltagere rundt på en række stande og klare opgaver – noget, de får point ud fra.

− Typisk handler det om at skulle fejlsøge med tester på maskiner og motor og finde samt løse problemer. Man får vist 20-30 minutter per stand. Der er ikke så meget skrueopgave i det, slår den ambitiøse elev fast.

− Selvfølgelig håber jeg at gå videre, og det er klart motiverende, at man kan komme med til DM. Men det er også stort at være med til regionsmesterskabet.

− Det bliver spændende at finde ud af, hvem der er den bedste. Men det handler også om at være med og og deltage på en god måde – og måske man kan lære fra de andre og omvendt. Det skal nok blive sjovt, afslutter Kasper.

Senere vil der her på siden komme interviews med vores øvrige deltagere ved de forskellige regionsmesterskaber. Næste gang vores murerelever.