Som optakt til Tour de France, der kommer til Holbæk, Odsherred og Kalundborg til sommer, er vores smedeuddannelse i gang med et giga-projekt.

Vores to smedefaglærere, Henrik Kruse og Jesper Helt, og smedelærling Thobias Mortensen er nemlig i gang med at producere to mega-cykler af metal som er ca. 4,5 meter høje, omkring 8 meter lange og 1,5 meter bredde. Og så har cykelhjulene en diameter på 3 meter. At projektet omtales som giga er derfor ikke nogen underdrivelse.

Faglærer Henrik Kruse fortæller:

–Det er et sjovt projekt at have fået, hvor en masse forskellige smedetekniker kommer på spil lige fra svejsning til opskalering af mål og opbygning af rør.

Det er smedefaglærer Henrik Kruse, der er tovholder på projektet og som har opskaleret målene på cyklen, så den er blevet mega, og lavet en skitse af, hvordan den skal se ud. Og så har smedefaglærer Jesper Helt og smedelærling Thobias Mortensen stået for det meste af smedearbejdet på cyklen.

Thobias Mortensen fortæller om arbejdet med cyklen:

–Det er et anderledes projekt at få, hvor man lærer at arbejde løsningsorienteret og være kreativ i sit arbejde. Der dukker nye ting op, mens man producerer cyklen, og det skal der findes løsninger på undervejs.

Arbejdet med cyklen har været i gang siden slutningen af november, og cyklen er nu ved at tage form, og snart skal hjulene monteres på cykelkonstruktionen.

Faglærer Henrik Kruse fortæller om konstruktionen:

– At lave store konstruktioner er nogle af de opgaver, som man får som smed, hvor man får til opgave at producere en stor konstruktion i metal af et bestemt produkt. Det er derfor meget lærerigt for de elever, som vi har på værkstedet at se processen og produktionen af cyklen.

Henrik supplerer:

–Cykel-projektet bliver faktisk også brugt i matematikundervisningen på både smede- og personvognsmekanikeruddannelsen, da den bliver brugt som case i forbindelse med elevernes arbejde med målestoksforhold, hvor de bl.a. lærer at skalere et produkt op.

Planen er, at den ene cykel skal udstilles på et af de publikumszoner, der kommer til at være i Holbæk under Tour de France, hvor alle vil have mulighed for at se cyklen.

Den anden cykel skal stå på Processkolen.

Udover at bruge cyklen i forbindelse med Tour de France, skal produktionen af de store cykler også sætte fokus på smede-skills, og hvad man kan med en smedeuddannelse. Det får alle i Holbæk og Kalundborg mulighed for at opleve i utrolig stort format.