På det seneste har man kunnet se og høre, hvordan skolerne rundt omkring i landet har været kreative i forhold til at konvertere deres undervisning til fjernundervisning. Men der har skulle ekstra kreativitet til, hvor det er praktiske fag der skal undervises i, som det eksempelvis er på håndværksuddannelserne. Her skal læringen blandt andet ske gennem hænderne, og det kan være vanskeligt, når eleverne ikke må komme på skolen.
Hvordan kan man så varetage den del af undervisningen der er praktisk orienteret?
På EUC Nordvestsjællands afdeling i Audebo, hvor der bl.a. uddannes tagdækkere, glarmestre, struktører og tekniske isolatører, har faglærer, Tommy Dan Larsen, omdannet den praktiske undervisning i tagdækkerfaget, som normalt finder sted på skolens tagdækkerværksted, til fjernundervisning. Tommy Dan Larsen har nemlig kørt rundt til sine elever med de fysiske materialer og det værktøj, de skal bruge i undervisningen.
Tommy Dan Larsen fortæller, at målet med tiltaget er at understøtte elevernes læring bedst mulig, og han tilføjer:
Eleverne inddrages derfor også i en løbende evaluering af undervisningen, så vi kan forbedre og udvikle den praktiske fjernundervisning for vores elever og sikre, at de får mest mulige ud af undervisningen.
Den nye praktisk fjernundervisning betyder, at tagdækkereleverne nu kan arbejde hjemmefra og her udvikle deres praktiske færdigheder. Og det sker selvfølgelig ikke uden faglærerens kyndige instrukser, som nu foregår gennem Microsot Teams. Her kan eleverne hjemmefra se undervisningsvideoer, og de kan finde diverse informationsmaterialer på den digitale læringsplatform Moodle.
At tænke kreativt og løsningsorienteret
Uddannelsesleder på Audebskolen, Anne Reusch fortæller:
Ideen om praktisk fjernundervisning kom på banen, da vores statsminister forlængede skolelukningerne. På det tidspunkt var vores elever i fuld gang med teoretisk fjernundervisning, og havde underviserne fået til at fungere imponerende godt på kort tid. Men på vores erhvervsuddannelser er vi praktisk orienteret. Vi bygger broer og kloakerer, brænder tagpap til vandtætte tage, producerer vinduespartier og isolerer tekniske varme- og køleanlæg. Det kræver praktisk håndelag og forståelse. Så da elevernes adgang til skolens praktikhaller blev udsat, fremlagde vores faglærer Tommy ideen om, at fjernundervise i det praktiske arbejde. En løsningsorienteret og kreativ idé, vi netop har iværksat på vores tagdækkeruddannelse. Eleverne har taget godt imod ideen. Det er i høj grad en del af håndværksånden og fagligheden – Vi finder en løsning.