Inden pinseferien fik seks af vores smedelærlinge overrakt deres svendebreve. En af disse var Nicolaj Grue Mortensen, som kunne fejre, at han havde færdiggjort to uddannelser. Nicolaj har nemlig taget smedeuddannelsen med EUX, og han er derfor nu både smedesvend og har en gymnasieuddannelse.

EUX-elev og lærling hos Novo Nordisk A/S
I løbet af sine fire år på smedeuddannelsen har Nicolaj både haft fag på gymnasieniveau og været lærling hos Novo Nordisk, hvor han har udviklet sine praktiske færdigheder inden for smedefaget.

I dag står Nicolaj både med en studenterhue på hovedet og et svendebrev i hånden, og han fortæller:

– Det er rart også lidt en lettelse, så har man klaret uddannelsen, og man skal ikke tænke på at lave lektier og skrive opgaver mere, man skal bare ud at arbejde og så hjem og holde fri.

Et fedt arbejde
Nicolaj valgte smedeuddannelsen, da han godt kan lide at arbejde med metal, han synes det er fedt at stå og svejse og slibe i metal. Om smedefaget fortæller Nicolaj:

 Det er et sjovt og udfordrende arbejde, og man laver nye ting hver dag. Der er noget fedt ved at stå og svejse i metal og stå og slibe – jeg synes, at det er et fedt arbejde.

Nicolaj supplerer:
– Jeg valgte smedeuddannelsen med EUX, fordi den giver mig nogle flere muligheder bagefter. Den åbner op for mange ting, man kan fx videreuddanne sig til maskinemester, hvis man vil det.

Nicolaj med sit svendestykke. 

Svendeprøven og tiden efter
Til svendeprøven skal lærlingene vise deres allerbedste håndværk og producere et svendestykke, der er karakteristisk for deres fag. For smedene skal alt produceres i metal, og det er ikke småting, der skal laves. Desuden er der helt specifikke krav til slutproduktet – det er derfor ikke en nem opgave lærlingene bliver stillet overfor.

Det oplevede Nicolaj også under svendeprøven. Han fortæller nemlig:

– Prøven har været hårdere end jeg havde forventet, og jeg har været lidt tidspresset, men jeg synes, at det er gået meget godt.

Nu er svendeprøven veloverstået, og Nicolaj har tre måneder tilbage som lærling hos Novo Nordisk A/S.

– Efter mine tre måneder som lærling, kan jeg blive tilbudt tre måneder som svend hos Novo Nordisk, og så skal jeg ud at finde et arbejde derefter, men Novo har en kutyme med, at man bliver der, hvis de kan få plads til en. Jeg vil rigtig gerne blive der, da jeg synes, at det er en fed arbejdsplads, og de har nogle gode vilkår, fortæller Nicolaj.