Tirsdag 20. september 2022 var der gjort klar til en spændende dyst på Nordvestsjællands Erhvervs- og Gymnasieuddannelser, afdeling EUC Nordvestsjælland Holbæk. Her blev der nemlig afholdt skolemesterskab for elektrikerlærlinge.

Tre elektrikerlærlinge var på forhånd blevet udtaget af skolen og de dystede derved om at vinde skolemesterskabet og retten til at komme til regionsmesterskabet og forhåbentlig videre derfra til DM i Skills 2023.

Som noget nyt i år blev skolemesterskabet afholdt i forhallen på Absalonsvej 20 i Holbæk, hvilket betød, at mange interesserede stoppede op og betragtede de dygtige elever og deres arbejde, i løbet af konkurrencen. De tre lærlinge fik opgaven kl. 08.15 og deres deadline var sat til kl. 16.00.

Fornemt borgmesterbesøg under konkurrencen
Blandt de mange interesserede tilskuere var Odsherreds Kommunes borgmester Karina Vincentz også. Hun kom bl.a. for at se de unge talenter præstere på et højt fagligt niveau, men også for at snakke lidt med de tre deltagere om deres uddannelsesvej og deres arbejdsmæssige fremtid:

Generelt vil vi jo gerne have flere unge ind på vores erhvervsuddannelser, da der er stor efterspørgsel på lærlinge. Det samme gælder i Odsherreds Kommune, hvor vi også gerne vil tiltrække flere unge mennesker til netop disse uddannelser. Derfor gør vi allerede en del for at fastholde eleverne fra folkeskolen og for at øge deres bevidsthed omkring de mange muligheder, der findes i vores kommune eller i de nærliggende områder. Vi kan dog altid blive klogere, og derfor er det så inspirerende at komme forbi skolemesterskabet i dag og tale med tre talentfulde og dygtige lærlinge og høre lidt om, hvorfor de valgte elektrikeruddannelsen og hvordan deres fremtidige arbejdsmuligheder ser ud”, fortæller borgmester Karina Vincentz.

Og fremtiden har i den grad brug for talentfulde elektrikere, der kan installere og programmere bygningsautomatik, så der anvendes mindst mulig energi. Dertil kommer der også et stadigt stigende behov for installering af varmepumper, ladestandere, solceller og vindmøller – alt sammen udfordringer, der kræver flere dygtige faglærte elektrikere.

De dygtige lærlinge
Tre af de lærlinge, der senere kan kalde sig for faglærte elektrikere, var deltagerne i årets skolemesterskab:

  •  Joakim Jacobsen fra Stavnskær Elektrik
  • Frederik Hasselbalch fra Werths EL
  • Mads Jørgensen fra EL-Huset Jyderup ApS

For alle tre lærlinge handlede skolemesterskabet selvfølgelig om at vinde, men også at vise familie, faglærere og mestre, hvor meget de har lært og hvor stolte de er over deres fag:

Det er virkelig fedt at deltage i skolemesterskabet og få lov til at fordybe sig så meget i en opgave. Det er ikke så tit, at vi prøver det i hverdagen. Derudover er det også spændende at se, hvordan vi hver især arbejder under tidspresset og også imod hinanden, når vi nu kender hinanden så godt”, fortæller elektrikerlærling Joakim Jacobsen, og Frederik Hasselbach supplerer:

Vi er jo faktisk rigtig gode venner privat også, så det er selvfølgelig en speciel oplevelse det her. Men der er rigtig god stemning og generelt er vi alle tre blot enormt beærede over at blive udtaget til skolemesterskabet og vi vil jo kun hinanden det bedste”.

Det er dog ikke kun de tre deltagere, der er stolte over den flotte udtagelse til mesterskabet. Mestrene er selvsagt også stolte og håber selvfølgelig på hver især, at lige præcis deres lærling hiver den flotte titel hjem:

Min mester er meget stolt og han hepper på mig og støtter mig. Det giver også en lidt ekstra motivation, for man vil jo gerne gøre sin mester stolt”, fortæller deltager Mads Jørgensen.

En vinder blev fundet
Da klokken blev 16.00 og konkurrencetiden var gået, skulle der findes og kåres en vinder. Alle tre lærlinge havde knoklet, svedt og kæmpet og det var derfor ikke en nem opgave for Niels Viggo fra virksomheden Niels Viggo Nielsen & Søn, der havde sagt ja til at være skuemester (censor) og for elektrikerfaglærer Morten Bauer.

Vinderen blev dog fundet, og det blev Frederik Hasselbalch fra Werths EL, der af lettelse og glæde faldt sammen på hug. Det blev dog pointeret fra uddannelsesleder Kelvin Strømsholt, at alle tre lærlinge var vindere, da det at være udtaget til et skolemesterskab allerede vidner om et højt fagligt niveau.

Præmier til alle tre deltagere samt materialer til konkurrencen var sponsoreret af butiksleder Kell Nielsen fra Brdr. A&O Johansen A/S i Holbæk og Søren Kjerrumgaard fra Schneider Electric leverede derudover tre Weiser startkit.

Fra Nordvestsjællands Erhvervs- og Gymnasieuddannelser skal der lyde en kæmpe tak til både sponsorere, skuemester Niels Viggo og alle, der mødte op i forhallen for at støtte de tre dygtige deltagere.

For flere informationer, kontakt:
Uddannelsesleder
Kelvin Strømsholt
+45 28 91 55 20
Mail: kas@eucnvs.dk